mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Bakłażan w roladkach z serkiem i kabanosami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, na dwa kęsy, w sam raz jako przekąska. Połączenie serka o smaku pieczonej papryki i orzechów wzbogaciło ich smak. Dobre na ciepło, jak i na zimno. Polecam

Bakłażan w roladkach z serkiem i kabanosami

Składniki:

Bakłażan w roladkach z serkiem i kabanosami

 

  • 1 bakłażan
  • 125g serka śmietankowego kremowego (paprykowy, ziołowy)
  • kilka kabanosów (dałam chilli)
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżki startego sera bursztyn (lub parmezan, grana padano)
  • sól
  • oliwa do smażenia i posmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Bakłażan w roladkach z serkiem i kabanosami
Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry, oprószyć solą, pozostawić na 10 minut, następnie opłukać,osuszyć ręcznikiem papierowym, grillować z obu stron. Każdy plaster smarować serkiem, posypać orzechami, położyć kawałek kabanosa i zwinąć w roladkę. Roladki układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Resztę orzechów wymieszać ze startym serem, posypać roladki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 15-20 minut w temp. 170stC. Smacznego!