jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Bakłażany sosie jogurtowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bakłażany z nutą sosu sojowego zanurzone w delikatnym sosie jogurtowo-koperkowym.

Bakłażany sosie jogurtowym

Składniki:

Bakłażany sosie jogurtowym

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany sosie jogurtowym
Pokrój bakłażana na centymetrowe plastry (wzdłuż), lekko posól i poczekaj aż się spocą. Wytrzj ręcznikiem plastry bakłażna staranie po czm przesmaż na suchej patelni z obydwu stron. Po przestudzeniu natrzyj każdy płat zmiażdżonym czosnkiem i skrop sosem sojowym - odstaw. Jogurt wymieszaj z 3 łyżkami posiekanego koperku, dodaj pieprz, odrobinę soli i łyżkę miodu. Po dokładnym wymieszaniu układaj plastry bakłażana polewając sosem jogurtowym. Górę polej sosem, udekoruj pomidorkiem i gałązkami koperku. Podaj na stół po kilku godzinach schłodzenia w lodówce.