dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Zupa z pulpecikami z cielęciny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

W czasach gdy szerokim strumieniem płyną do nas piękne warzywa z południa Europy warto wprowadzić trochę koloru i słońca do zimowej kuchni.

Zupa z pulpecikami z cielęciny

Składniki:

Zupa z pulpecikami z cielęciny

 

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia (okrągła)
  • 1 marchewka
  • Po kawałku selera i korzenia pietruszki
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Po ½ łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 20 dag mielonej cielęciny
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz
  • 1-2 łyżki kaszki manny
  • 20 dag drobnego makaronu

Sposób przygotowania:

Zupa z pulpecikami z cielęciny

ETAP 1:

Zupa z pulpecikami z cielęciny
W pierwszej kolejności podsmażyłam na maśle drobno pokrojoną włoszczyznę i chili

Warzywa oczyściłam, marchew, seler i pietruszkę obrałam, z papryk usunęłam pestki, Warzywa pokroiłam, czosnek drobno posiekałam i roztarłam. W dużym rondlu rozpuściłam masło klarowane, wrzuciłam marchew, seler i pietruszkę przesmażyłam przez 3 minuty. Dodałam drobno posiekaną papryczkę chili i roztarty czosnek. Smażyłam wszystko mieszając kolejne 2 minuty.

ETAP 2:

Zupa z pulpecikami z cielęciny
Dodałam resztę warzyw całość zalałam wrzątkiem

Następnie dołożyłam kawałki bakłażana, cukinii i papryki czerwonej oraz przyprawy, wymieszałam i dusiłam przez 5 minut. Całość zalałam wrzątkiem i gotowałam 5 minut.

ETAP 3:

Zupa z pulpecikami z cielęciny
Mięso wymieszałam z posiekaną natką, jajkiem i kaszką manną, doprawiłam solą i pieprzem.

Zmielone mięso cielęce wymieszałam z posiekaną natką pietruszki, jajkiem i kaszką manną, doprawiłam solą i pieprzem.

ETAP 4:

Zupa z pulpecikami z cielęciny
Pulpeciki z cielęciny wrzuciłam dodałam do zupy

Przy pomocy dwóch łyżeczek robiłam małe pulpeciki i wrzuciłam je do gotującej się zupy. Gotowałam kolejne 10 minut.

ETAP 5:

Zupa z pulpecikami z cielęciny
Na koniec dodałam pomidory i makaron

Pod koniec dodałam koncentrat pomidorowy rozrzedzony w pół szklanki wody i wrzuciłam drobny makaron, gotowałam jeszcze parę minut uważając, żeby makaron się nie rozgotował.