bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Baletki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Baletki - ciastka mojego dzieciństwa dość zadko juz spotykane.

Baletki

Składniki:

Baletki

 

  • 3 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie!)
  • mak do posypania
  • marmolada lub dżem

Sposób przygotowania:

Baletki
W koncu znalazłam je na blogu "U Pani Torcikowej" panitorcikowa.blogspot.com/2010/06/baletki.html Podaje za autorką; Rozdzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno, jak już będą ubite dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru za każdym razem miksując. Dodać żółtka. Delikatnie wmieszać mąkę tak aby ciasto nie straciło puszytości. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego. Wyciskamy na papier do pieczenia nieduże krążki zostawiając małe odstępy. Posypujemy makiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. UWAGA ciastka nie powinny leżeć na blasze i czekać na nagrzanie sie piekarnika.. mogą opaść. Wkładamy je po wyciśnięciu odrazu do piekarnika. Po wystudzeniu przekładamy je ulubioną marmoladą lub dżemem. Smacznego.

Tagi:

jajko jajka mak