Stefan Sterzycki

Stefan Sterzycki

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Bami Goreng tajski makaron z różnościami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

tajski makaron z podsmażanymi różnościami: mięsem, warzywami i krewetkami

Bami Goreng tajski makaron z różnościami

Składniki:

Bami Goreng tajski makaron z różnościami

 

  • 500g Makaronu azjatyckiego (inaczej bami) drobne nitki
  • 2 Jajka rozmącone do jajecznicy
  • 3-4 Łyżeczki oliwy
  • 500 Wieprzowina I lub inne mięsa pocięte w 1,5 centymetrowe cienkie słupki (pasemka)
  • 2 Rozgniecione ząbki czosnku
  • 1-4 Łyżeczki sosu warzywnego (vegetable broth) ja nie stosuję
  • 1 cebula, pokrojona na drobno lub w piórkach
  • 1 Cienka marchewka (najlepiej poniżej centymetra średnicy, lub kilka miniaturek – kroimy na plasterki
  • 1 Czerwona papryka pokrojona na drobno (raczej w pasemkach – decyduje kompozycja :-))
  • 1 Por pocięty w cienkie talarki
  • 175 g gotowanej szynki,
  • 150 g surowych krewetek (drobnych)
  • 1-2 łyżeczki sambal oelek (tajska pasta chili)
  • 1-2 Łyżeczki ketjap manis (tajski słodki sos sojowy – można zrobić samemu podam przepis później)
  • Sól, świeżo mielony pieprz I inne przyprawy do smaku (nie trzeba nadużywać I tak jest
  • Ewentualnie:
  • Prażynki krewetkowe
  • 2 Łyżeczki zmielonej świeżo kolendry
  • 1 Łyżeczka mielonego imbiru
  • garść groszku (konserwowego lub uprzednio ugotowanego)
  • Kilka piórek koperku

Sposób przygotowania:

Bami Goreng tajski makaron z różnościami
Podsmażamy czosnek. Mięso, warzywa i krewetki smażymy po kolei (od składników wymagających najdłuższego smażenia czyli wołowina-wieprzowina-kurczaki-twarde warzywa itd.) na dość dużym ogniu często obracając aby się nie przypaliły (wok do tego nadaje się oczywiście najlepiej ale można i bez co wymaga umiejętnego podrzucania na patelni :-)). Sugeruję: najpierw wieprzowinę 7-11 minut, potem marchewkę pora, cebulę, paprykę zmieszaną z sosem ketjap manis (uwaga jest słodki łatwiej się przypala) i przyprawami, po 5-6 minutach dodajemy szynkę i krewetki oraz sambal olek. Ugotowany makaron delikatnie mieszamy, dodajemy uprzednio usmażona jajecznicę pokrojona po ostudzeniu w paseczki. Delikatnie mieszamy dodając piórka koperku. Podajemy z prażynkamii krewetkowymi. UWAGA O ile wiem jest to potrawa Tajów którzy wyemigrowali do Holandii, nie wystepuje w tej formie w Tajlandii (no może teraz jako reimport)