Sposób przygotowania:
Bami Goreng tajski makaron z różnościami
Podsmażamy czosnek. Mięso, warzywa i krewetki smażymy po kolei (od składników wymagających najdłuższego smażenia czyli wołowina-wieprzowina-kurczaki-twarde warzywa itd.) na dość dużym ogniu często obracając aby się nie przypaliły (wok do tego nadaje się oczywiście najlepiej ale można i bez co wymaga umiejętnego podrzucania na patelni :-)). Sugeruję: najpierw wieprzowinę 7-11 minut, potem marchewkę pora, cebulę, paprykę zmieszaną z sosem ketjap manis (uwaga jest słodki łatwiej się przypala) i przyprawami, po 5-6 minutach dodajemy szynkę i krewetki oraz sambal olek. Ugotowany makaron delikatnie mieszamy, dodajemy uprzednio usmażona jajecznicę pokrojona po ostudzeniu w paseczki. Delikatnie mieszamy dodając piórka koperku. Podajemy z prażynkamii krewetkowymi. UWAGA O ile wiem jest to potrawa Tajów którzy wyemigrowali do Holandii, nie wystepuje w tej formie w Tajlandii (no może teraz jako reimport)