Sposób przygotowania:
Bananowiec
rozgrzewamy patelnie, wsypujemy cukier. pozostawiamy do rozpuszczenia. w tym czasie obieramy 2 banany i blendujemy z 100 ml mleka na gładką masę. kiedy cukier będzie już brązowozłoty i ładnie "bulgotał" dodajemy zmiksowane mleko, mieszamy ok 1 minuty. taki karmel jest bardzo gorący , więc proszę nie wkładać paluszków na spróbowanie:) wylewamy karmel na biszkopt ( na patelni zostawiamy ok 1 łyżki- przyda się później), pozostawiamy do przestudzenia i wstawiamy do lodówki na 5 minut. ( po tym czasie karmel nadal będzie płynny). w misce ubijamy kremówkę na puch. dwa pozostałe banany kroimy w plastry, układamy na biszkopcie, na wierzch wylewamy kremówkę. pozostawionym na patelni karmelem robimy małe kropki na śmietanie i przejeżdżamy po nich wykałaczką- zrobią się ładne wzorki. wierzch bananowca ozdabiamy posypka czekoladową lub kawałkami startej czekolady. Smacznego:)
Milenka_olsztyn
anula250