Sposób przygotowania:
Bananowy wieniec na zimno
Galaretke rozpuscic w polowie goracej wody potrzebnej do przygotowania jednej torebki, czyli w 250ml, schlodzic. 2 banany pokroic na paski lub na polpaski. Zelatyne wymieszac w pol szklanki goracej wody i odstawic by speczniala i schlodniala. Do formy wlozyc pokrojone banany i zalac tezejaca galaretka, zostawic ok 5 lyzek galaretki, gdyz uzyjemy jej pozniej do polania herbatników, po czym wlozyc do lodówki. Gdy galaretka calkowicie stezeje, pokroic 3 banany, ubic mikserem na sztywno smietane z cukrem (ok10 min), po czym wlewac po trochu wode z zelatyna i caly czas ubijac, az wszystko ladnie sie polaczy. Do masy smietanowej dodac pokrojone banany i wymieszac, po czym wylac na galaretke z bananami. Wstawic na ok 5-10 min do lodówki, po czym wyjac i wierzch wylozyc herbatnikami, ktore zalewamy tezejaca galaretka (gdy galaretka stezeje za mocno, podgrzewac kilkanascie sekund w mikroifali). Deser wkladamy do lodowki na kilka godzin. Po wyjeciu, ciasto odkrajamy od formu dookola nozem, podobnie dookola ''komina''. Zagotowujemy wode w czajniku, wlewamy do miski, na ktora stawiamy forme z wiencem. Forme z ciachem trzymamy ok 5-10min nad parujaca woda, po czym ostroznie przewracamy forme,na plaskie naczynie, by wyciagnac deser. Wkladamy do lodowki, by galaretka ponownie stezala i po ok 15 min ciacho jest gotowe do spozycia :)
misia13
msewka
Natala1210
marietta