WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1023]

Banany smażone w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smażone banany w cieście to pyszny deser lub pożywny posiłek z patelni dla dzieci lub dorosłych. Pyszne są z cukrem pudrem lub polane np. czekoladą.

Banany smażone w cieście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Banany smażone w cieście

 

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 krople aromatu waniliowego do ciasta
  • banany
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Banany smażone w cieście

ETAP 1:

Mąkę przesiać do miski. Wbić jajko. Wsypać cukier waniliowy, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dolać mleko i zapach waniliowy. Zmiksować na jednolite gładkie ciasto bez grudek. Powinno mieć bardziej gęstą konsystencję niż ciasto naleśnikowe. Chodzi o to żeby ładnie oblepiało banany i nie spływało z owoców.

Banany pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek obtaczać w cieście i kłaść na rozgrzany olej.

Smażyć z każdej strony na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Banany smażone w cieście
Smażony banan w cieście po przepołowieniu
Banany smażone w cieście
Smażone banany w cieście naleśnikowym przed posypaniem cukrem pudrem