WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 615]

Pyzy z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyzy z mięsem to pyszne kluski z ciasta ziemniaczanego z farszem z mięsa wieprzowego. Podane ze smażoną cebulką i skwarkami smakują wyśmienicie.

Pyzy z mięsem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pyzy z mięsem

ciasto

farsz

  • ok. 600g mięsa wieprzowego (dałam karkówkę)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 duża cebula
  • olej do zmażenia
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • majeranek
  • 1 kostka rosołowa (dałam drobiowo-wołową)
  • listek laurowy
  • ziele angielskie

Dodatkowo

  • kawałek boczku
  • cebula
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pyzy z mięsem

ciasto

Ziemniaki ugotowane i wystudzone zmielić w maszynce lub przecisnąć prze praskę. Ziemniaki równo rozłożyć w misce. Podzielić je na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle mąki żeby wyrównywała poziom ziemniaków. Wbić jajko, dodać sól i zagnieść ciasto.

Farsz

Mięso pokroić na 3-4 mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Marchew, pietruszkę i selera obrać i dołożyć do mięsa. Włożyć również kawałek pora. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Zalać wodą aby wszystko przykryła i zagotować. Dodać kostkę rosołową i gotować aż mięso będzie miękkie.

Następnie mięso i warzywa wyjąć z wywaru i przestudzić. Zmielić w maszynce do mielenia. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni na oleju. Dodać do mięsa. Do farszu przecisnąć czosnek, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Farsz dokładnie wymieszać.

Z ciasta ziemniaczanego odrywać małe porcje, rozpłaszczać. Na środek kłaść farsz i sklejać brzegi tworząc kulkę. Pyzy odkładać na stolnicę. Po ulepieniu wszystkich zagotować wodę w dużym garnku, osolić i wkładać pyzy. Gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać polane przesmażoną cebulką z boczkiem.

Pyzy z mięsem
Pyza z miesem po ugotowaniu i przepołowieniu
Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem ulepione przed ugotowaniem
Pyzy z mięsem
Farsz po zmieleniu do domowych pyz z miesem