Sposób przygotowania:
Pyzy z mięsemciasto
Ziemniaki ugotowane i wystudzone zmielić w maszynce lub przecisnąć prze praskę. Ziemniaki równo rozłożyć w misce. Podzielić je na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle mąki żeby wyrównywała poziom ziemniaków. Wbić jajko, dodać sól i zagnieść ciasto.
Farsz
Mięso pokroić na 3-4 mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Marchew, pietruszkę i selera obrać i dołożyć do mięsa. Włożyć również kawałek pora. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Zalać wodą aby wszystko przykryła i zagotować. Dodać kostkę rosołową i gotować aż mięso będzie miękkie.
Następnie mięso i warzywa wyjąć z wywaru i przestudzić. Zmielić w maszynce do mielenia. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni na oleju. Dodać do mięsa. Do farszu przecisnąć czosnek, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Farsz dokładnie wymieszać.
Z ciasta ziemniaczanego odrywać małe porcje, rozpłaszczać. Na środek kłaść farsz i sklejać brzegi tworząc kulkę. Pyzy odkładać na stolnicę. Po ulepieniu wszystkich zagotować wodę w dużym garnku, osolić i wkładać pyzy. Gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać polane przesmażoną cebulką z boczkiem.