slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Czekoladowo kokosowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Czekoladowo kokosowe babeczki.

Czekoladowo kokosowe babeczki

Składniki:

Czekoladowo kokosowe babeczki

 

  • (na 3 większe babeczki lub 5 mniejszych)

 

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 60-70 g cukru (w zależności od preferowanej słodkości)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko L
  • 75 ml mleka (u mnie 2%)
  • 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Czekoladowo kokosowe babeczki
Do jednej miski wsypuję suche składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier), mieszam je łyżką. W drugiej mieszam mokre składniki - rozpuszczony olej kokosowy (przestudzony), jajko i mleko. Łączę składniki z obu misek, krótko mieszając. Następnie odkładam połowę masy do drugiej miski, dodaję do niej kakao i mieszam tylko do połączenia składników. 

Do papilotek wykładam na przemian łyżkę masy kakaowej i delikatnie kokosowej. 

Babeczki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka (czas zależy od wielkości babeczek i piekarnika).