Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Banany smażone w cieście.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Małe mięciutkie przekąski w piegatym cieście.

Banany smażone w cieście. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Banany smażone w cieście.

 

  • ciasto:1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki maku
  • reszta: 2 banany
  • olej do smażenia
  • papierowe ręczniki do osączania

Sposób przygotowania:

Banany smażone w cieście.
Z podanych składników miksujemy ciasto. Odstawiamy na 10 min aby lekko namokły suche składniki. Banany obieramy ze skóry, przekrawamy na pół i każdą połówkę przekrawamy na trzy części. Mają powstać nie za cienkie plastry. Każdy plaster maczamy w cieście, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone układamy na papierowym ręczniku i przykrywamy drugim, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe.
Banany smażone w cieście.
Do ciasta podobnego do naleśnikowego dodajemy maku.
Banany smażone w cieście.
Obranego banana kroimy na plastry,ale nie za cienkie bo będą się łamać.
Banany smażone w cieście.
Tak pokrojone banany kąpiemy w cieście makowym.