Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Banany w cieście francuskim z Malibu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego z subtelnym smakiem bananów i kokosowym zapachem Malibu tworzy fantastyczną całość przywodzącą na myśl wspaniałe , egzotyczne wakacje!

Banany w cieście francuskim z Malibu

Składniki:

Banany w cieście francuskim z Malibu

 

  • SKŁADNIKI :
  • banan - 2 szt
  • ciasto francuskie - 1 op ( ok. 300 g )
  • malibu - 125 ml
  • płatki migdałów - 50 g
  • cukier - 70 g
  • mąka - 1 łyżka
  • jajko - 1 szt

Sposób przygotowania:

Banany w cieście francuskim z Malibu
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Na garnka wlewamy malibu i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Banany dzielimy na 4 kawałki , wkładamy delikatnie do gotującego się malibu i dokładnie obtaczamy. Dodajemy łyżkę mąki , mieszamy. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Ciasto francuskie rozkładamy , wycinamy 4 prostokąty. Na każdy nakładamy owoce i posypujemy migdałami. Zamykamy przez pół ( boki zwilżamy ) i dokładnie sklejamy. Układamy na blasze , nacinamy w kilku miejscach , i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200C. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego!