Sposób przygotowania:
Empanady z bananem i miodem
Zainspirował mnie przepis z książki "Kuchnia meksykańska" Marleny Spieler. W oryginalnym przepisie do banana dodano czekoladę, ja pominęłam ten krok zastępując miodem. Empanady w oryginalnej wersji robione są z ciasta filo, u nas trudno je dostać, więc wspomagam się ciastem francuskim. Na początku dobrze jest nagrzać piekarnik do 190*C. Ciasto w poprzek kroimy w paski (u mnie szerokość dłoni) Wyszło mi 5 pasów z jednego arkusza. Banany kroimy w plasterki ( w oryginalnym przepisie proponują w kostkę) możemy skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, ja tego nie zrobiłam;) Nakładamy kilka plasterków na dól paska, dodajemy łyżeczkę miodu i zawijamy dolny prawy róg łącząc z końcem paska po lewej stronie (foto1) Następnie powstały trójkąt zawijamy do góry i znowu z lewej do prawej. Tak do końca paska. Obsypujemy cynamonem. Papier do pieczenia nakładamy na blachę, empanady na papier i pieczemy 25 minut w 190*C z trybem termoobieg. Po wyciągnięciu obsypujemy dodatkowo cukrem pudrem.Podajemy gorące.
-Natka-
edytaha
Agiatis
msewka
szpileczka
zbysiowa
Agiatis