Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Baranek i zajączek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Na święta Wielkanocne nie może zabraknąć na stole baranka lub zajączka zrobionego z ciasta... Te są zrobione z ciasta z dodatkiem majonezu.

Baranek i zajączek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Baranek i zajączek

 

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Baranek i zajączek
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Dodać do nich jajka, majonez i skórkę pomarańczową. Wszystko ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. 2 foremki (zajączek o wymiarach 14x16 cm, baranek 20x14 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Do foremek wlać ciasto do ok. 2/3 wysokości (resztę ciasta można wlać do foremek do muffinek i będzie babeczka do koszyczka). Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, włączyć termoobieg. Ciasto piec ok. 45 minut (sprawdzić patyczkiem). Ciasto lekko przestudzić w foremkach, a następnie wyjąć z nich i dobrze ostudzić. Można dowolnie udekorować.
Baranek i zajączek
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Baranek i zajączek
Jajka majonez i skórka pomarańczowa dodane do sypkich składników.
Baranek i zajączek
Dwie foremki natłuszczone i posypane mąką.
Baranek i zajączek
Foremki wypełnione ciastem do dwóch trzecich wysokości.

Tagi:

jajko jajka