AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Barszcz czerwony

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Barszcz czerwony do krokietów, można podawać z uszkami lub makaronem albo zabielany z ziemniakami.

Barszcz czerwony

Składniki:

Barszcz czerwony

 

  • 1, 5 kg buraków
  • koncentrat barszczu czerwonego w płynie
  • porcja rosołowa
  • 5 marchewek
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 mały seler
  • przyprawa maggi w płynie
  • majeranek
  • sól, pieprz do smaku
  • do zabielenia- mała śmietana gęsta i łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony
W jednym garnku gotuję buraki do miękkości. W drugim gotuję rosół na porcji rosołowej, dodaję włoszczyznę, sól, pieprz. Warzywa wyciągam, gdy robią się miękkie i zostawiam je do sałatki jarzynowej ( dodam przepis ). Rosół dolewam do ugotowanych buraków, dodaję płynny koncentrat barszczu, doprawiam maggi i na koniec majerankiem- ilość według uznania i własnego smaku. Czysty barszczyk wspaniale smakuje z krokietami, uszkami, czy zwykłym makaronem. Można podawać też zabielany ( śmietaną wymieszaną z łyżką mąki) z ziemniakami. Na moim zdjęciu kolor barszczu wyszedł inny, niż był w rzeczywistości- to pewnie przez lampę :(( Ale nie mam innego, więc dodaję.....