jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 505]

Czerwony barszcz kiszony zabielany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Barszcze czerwone są ogólnie zdrowe, warto je przygotowywać na różne sposoby. Na rosole, na serwatce lub maślance. Również na zakwasie buraczanym, który ja przygotowałam z jarzynami i buraczkami wyjętymi z zakwasu.

Czerwony barszcz kiszony zabielany Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Czerwony barszcz kiszony zabielany

 

Sposób przygotowania:

Czerwony barszcz kiszony zabielany
Wodę wlać go garnka i zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę, do gotującej się wody wlać zakwas buraczany z przepisu ,"https://gotujmy.pl/zakwas-z-buraczkow-czerwonych,przepisy-przetwory-przepis,277564.html" i zabielić śmietaną wymieszaną z odrobiną mąki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

A w osobnym naczyniu ugotować część buraczków i jarzyn wyjętych z zakwasu, pokroić drobno i dodać do barszczu. Dodać również ziemniaki kostkę ugotowane na parze lub tradycyjnie. Całość wymieszać i posypać koperkiem.
Czerwony barszcz kiszony zabielany
Przygotować zakwas z buraczków czerwonych z marchewką i selerem oraz piatruszką
Czerwony barszcz kiszony zabielany
Wlać do garnka wodę,zagotować i wlać na gotująć wodę zakwasu,czosnek,przyprawić do smaku, zabielić śmietaną
Czerwony barszcz kiszony zabielany
Osobno ugotować część buraczków i jarzyn wyjętych z zakwasu,pokroić drobniej
Czerwony barszcz kiszony zabielany
ziemniaki obrać i pokroić w kostkę ,ugotować naparze lub tradycyjnie
Czerwony barszcz kiszony zabielany
Do zabielonego barszczu dołożyć zielniaków i buraczków z jarzynami ,posypać koperkiem .