Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Barszcz czerwony z czosnkiem i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki barszczyk to bomba witaminowa idealna na zimowe chłody. Świetnie smakuje kiedy podamy go z pierogami, uszkami, tłuczonymi ziemniakami, lub po prostu czysty, do popicia drugiego dania.

Barszcz czerwony z czosnkiem i imbirem

Składniki:

Barszcz czerwony z czosnkiem i imbirem

Wywar:

Pozostałe:

  • 2 duże buraki czerwone
  • 1/2 pęczka świeżego kopru
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z czosnkiem i imbirem

Przygotowanie zupy:

Barszcz czerwony z czosnkiem i imbirem
Składniki potrzebne do ugotowania wywaru

Mięso podzielić na 4-5 kawałków, zalać wodą, zagotować, gdy się wyszumuje usunąć pianę. Do gotujących się żeberek dodać pokrojonego na duże kawałki buraka, opaloną cebulę, obrane ząbki czosnku, koper, obrany imbir, liście, pieprz i ziele. Gotować 90 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie wywar przecedzić.

Do wywaru wrzucić starte na dużych oczkach buraki, połowę cytryny, cukier i przyprawę uniwersalną. Zamieszać i gotować 20-30 minut do miękkości buraków. Wlać śmietanę, dodać posiekany drobno koperek, doprawić pieprzem według uznania. Wymieszać i gotować jeszcze 3 minuty.

Życzę smacznego!