Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 918]

Barszcz czerwony z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkiem to zupa, którą uwielbiałam w dzieciństwie i którą chętnie jem także teraz.

Barszcz czerwony z jajkiem

Składniki:

Barszcz czerwony z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z jajkiem

ETAP 1:

Barszcz czerwony z jajkiem
Barszcz przygotowałam na domowym bulionie drobiowo-warzywnym

Gotujemy bulion.

Skrzydełka opłukujemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy. Usuwamy szumowiny. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy na palniku. Warzywa z włoszczyzny myjemy, marchewki, pietruszkę i selera obieramy. Do bulionu dodajemy włoszczyznę, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, trochę soli. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy, gotujemy przez 60 minut. Następnie bulion przecedzamy przez sito.

W czasie gotowania bulionu gotujemy jajka na twardo.

ETAP 2:

Barszcz czerwony z jajkiem
Buraczki obieramy i kroimy w paseczki. Ziemniaki kroimy w kostkę.

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Barszcz czerwony z jajkiem
Buraki wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości

Buraki i ziemniaki wrzucamy do bulionu. Gotujemy - najpierw na dużym ogniu do zagotowania, następnie na małym ogniu - ok. 20 minut.

Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zahartowaną śmietanę (najpierw śmietanę łączymy w kubeczku z małą ilością gorącej zupy).

ETAP 4:

Barszcz czerwony z jajkiem
Barszcz podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo

Ugotowane jajka obłupiamy i kroimy w ćwiartki. Jajka układamy na dnie talerzy, wlewamy zupę. Zupę posypujemy posiekanym koperkiem.