Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z jajkiemETAP 1:
Gotujemy bulion.
Skrzydełka opłukujemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy. Usuwamy szumowiny. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy na palniku. Warzywa z włoszczyzny myjemy, marchewki, pietruszkę i selera obieramy. Do bulionu dodajemy włoszczyznę, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, trochę soli. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy, gotujemy przez 60 minut. Następnie bulion przecedzamy przez sito.
W czasie gotowania bulionu gotujemy jajka na twardo.
ETAP 2:
Buraki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
ETAP 3:
Buraki i ziemniaki wrzucamy do bulionu. Gotujemy - najpierw na dużym ogniu do zagotowania, następnie na małym ogniu - ok. 20 minut.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zahartowaną śmietanę (najpierw śmietanę łączymy w kubeczku z małą ilością gorącej zupy).
ETAP 4:
Ugotowane jajka obłupiamy i kroimy w ćwiartki. Jajka układamy na dnie talerzy, wlewamy zupę. Zupę posypujemy posiekanym koperkiem.