Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony
1. Gotujemy wywar.
2. Obieramy i ścieramy buraki na dużych oczkach.
3. Dodajemy starte buraki do wywaru i gotujemy około 5-10 min.
4. Dodajemy kwasek cytrynowy do smaku.
5. Mąkę rozprowadzamy z wodą oraz śmietaną i dodajemy do barszczu.
6. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i ewentualnie kwasek cytrynowy, jeśli barszcz jest mało kwaśny.
7. Gotujemy jeszcze przez chwilę i podajemy najlepiej z ziemniakami lub świeżym pieczywem.
2. Obieramy i ścieramy buraki na dużych oczkach.
3. Dodajemy starte buraki do wywaru i gotujemy około 5-10 min.
4. Dodajemy kwasek cytrynowy do smaku.
5. Mąkę rozprowadzamy z wodą oraz śmietaną i dodajemy do barszczu.
6. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i ewentualnie kwasek cytrynowy, jeśli barszcz jest mało kwaśny.
7. Gotujemy jeszcze przez chwilę i podajemy najlepiej z ziemniakami lub świeżym pieczywem.