Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Barszcz czerwony doprawiany czubricą :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Aromatyczny barszczyk doprawiony trochę inaczej.

Barszcz czerwony doprawiany czubricą :

Składniki:

Barszcz czerwony doprawiany czubricą :

 

  • 1 duże udko z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 małe buraczki
  • Delikat ( lub inna przyprawa do zup )
  • przyprawa ,, Czerwona czubrica " ( mieszanka suszu czubricy, papryki słodkiej, czosnku, soli )
  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 szklanki wody
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki natki z pietruszki- pokrojonej
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony doprawiany czubricą :
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew ( 1 ) w plasterki, buraki utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Mięso, warzywa , ziemniaki zalać wodą i dodać Delikatu ( ok 1 łyżki na początek ) . Gotować ok 1 godziny. Wyjąć mięso , całą marchew, pietruszkę, seler, por . Zupę doprawić do smaku czubricą , Delikatem . Mięso obrać ze skórek, chrząstek , kości i rozdrobnić i dodać do zupy . Lekko zakwasić do smaku sokiem z cytryny .Podawać posypaną natką pietruszki z dodatkiem słodkiej śmietanki . Warzywa z zupy użyć do sałatki - można też planując pod tym kątem włożyć do zupy na początku 1 buraczka dodatkowo i potem zrobić sałatkę buraczaną ( z rybą wędzoną , kiełbasą )