monim

monim

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Barszcz czerwony po staropolsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Staropolski, tradycyjny barszcz czerwony z pieczonych buraków, idealny jako obiad np. z gniecionymi ziemniakami lub na stół wigilijny z uszkami. Ma wyrazisty smak i niesamowity zapach :)

Barszcz czerwony po staropolsku

Składniki:

Barszcz czerwony po staropolsku

 

  • SKŁADNIKI:
  • 3,5 kg czerwonych buraków
  • 1 duża biała cebula
  • 1 duża pietruszka (korzeń)
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka octu winnego z białego wina
  • cukier, sól, jałowiec, pietruszka, kolendra, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony po staropolsku
Buraki razem z cebulą, korzeniem pietruszki i selerem pieczemy przez około 20 minut w piekarniku w temperaturze 170' . Następnie obieramy warzywa, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, zalewając wodą. Gotujemy przez około 15 minut, wrzucamy 3 ziarenka jałowca, szczypta doli, pieprzu i 1 łyżeczka cukru i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy trochę pietruszki, kolendry i 1 łyżkę octu winnego i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 5 minut.Można podawać bez dodatków, z gniecionymi ziemniakami lub uszkami. SMACZNEGO!