Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Barszcz czerwony wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Barszcz czerwony z buraków

Barszcz czerwony wg Megg Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Barszcz czerwony wg Megg

 

  • 1 litr wody
  • 2 kostki rosołowe wieprzowe
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • plasterek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 suszony borowik
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 buraki
  • 1 torebka barszczu czerwonego instant
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka vegeta

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony wg Megg
Wodę wlać do dużego garnka, dodać kostki rosołowe, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, grzybek, wsypać vegetę. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić na ćwiartki i dodać do garnka. Czosnek obrać i również dodać do garnka. Wszystko razem gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Buraki obrać, pokroić w kostkę i wsypać do drugiego garnka, zalać wodą tak aby przykryło buraki i zagotować. Sok z buraków przecedzić do dużego garnka z wywarem, a buraki ponownie zalać wodą i ponownie zagotować. Sok z buraków ponownie przecedzić do wywaru a buraki wyrzucić. Całość wywaru z sokiem buraczanym zagotować, a następnie wszystko przecedzić przez sito, aby pozostał czysty barszczyk. Następnie barszcz doprawić, dodać barszcz czerwony instant, ocet, kwasek cytrynowy, cukier, majeranek,sól i pieprz do smaku i zagotować. Gotowy barszczyk podawać z krokietami lub z uszkami z grzybów.
Barszcz czerwony wg Megg
Barszcz czerwony wg Megg
Barszcz czerwony wg Megg