Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z jajkiem
Bardzo smaczny jest barszcz z młodych buraczków , mogą być również "stare ". Buraczki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek obrać. Buraki włożyć do garnka zalać 1,7 litra zimnej wody.Dodać warzywa oprócz czosnku. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować ok półtorej godzin . Barszcz przecedzić, wlać ponownie do garnka. Gotować 10-15 minut. Przed końcem gotowania dodać czosnek. Dodać również sok z cytryny, doprawić do smaku przyprawą do zup w płynie, solą oraz pieprzem, chwilę pogotować. Następnie rozprowadzić w barszczu śmietanę. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Barszcz podawać z połówką jajka.