Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z buraczkami
W małym garnku gotujemy buraki do miękkości. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny lub octem. W drugim dużym garnku gotujemy kości żeberkowe, dodajemy włoszczyznę, sól, pieprz. Gdy warzywa zrobią się miękkie- wyciągamy, można je użyć np. do sałatki jarzynowej z majonezem. Do wywaru mięsnego ostrożnie dolewamy ugotowane buraki oraz płynny koncentrat barszczu- tylko wtedy, gdy nasz barszcz wyszedł zbyt jasny ( to zależy od buraków !!! ). Doprawiamy maggi i ewentualnie dodajemy soli , pieprzu i cukru.. Czysty barszczyk wspaniale smakuje z krokietami, uszkami, czy zwykłym makaronem. Można podawać też zabielany ( śmietaną wymieszaną z łyżką mąki) z ziemniakami. Ja tym razem podałam barszczyk z makaronem oraz pokrojonymi w kosteczkę buraczkami. Na talerzach posypałam drobno pokrojoną natką pietruszki. SMACZNEGO :)