Sposób przygotowania:
Baton jabłkowo-śliwkowy z czekoladą i orzechami
1. Daktyle zalałam wrzątkiem i moczyłam, aż zmiękną (więcej jak 15 minut).
2. Płatki owsiane zalać sokiem jabłkowym i również odczekać chwilkę, aż napęcznieją.
3. Następnie zrobiłam mokrą masę, miksując daktyle (odsączone z wody), suszone śliwki i pokrojone jabłka.
4. Namoczone płatki owsiane dokładnie wymieszałam z mokrą mieszanką i dodałam kawałki czekolady i potłuczone orzechy włoskie.
5. Masę przełożyłam do wyłożonej papierem blaszki 20x20 cm, ubiłam lekko powierzchnię tłuczkiem i piekłam 15 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Batony dobrze ostudziłam. Po wyjęciu z blaszki położyłam do góry dnem na kratce, żeby wyschły od spodu i pokroiłam na 8 części.
2. Płatki owsiane zalać sokiem jabłkowym i również odczekać chwilkę, aż napęcznieją.
3. Następnie zrobiłam mokrą masę, miksując daktyle (odsączone z wody), suszone śliwki i pokrojone jabłka.
4. Namoczone płatki owsiane dokładnie wymieszałam z mokrą mieszanką i dodałam kawałki czekolady i potłuczone orzechy włoskie.
5. Masę przełożyłam do wyłożonej papierem blaszki 20x20 cm, ubiłam lekko powierzchnię tłuczkiem i piekłam 15 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Batony dobrze ostudziłam. Po wyjęciu z blaszki położyłam do góry dnem na kratce, żeby wyschły od spodu i pokroiłam na 8 części.