haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Baton jabłkowo-śliwkowy z czekoladą i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Batoników nigdy dosyć! Większość z nas prawdopodobnie uwielbia słodycze, a batony własnej roboty są najlepsze nie tylko dla dorosłych, ale chętnie sięgną po nie również nasze pociechy.

Baton jabłkowo-śliwkowy z czekoladą i orzechami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Baton jabłkowo-śliwkowy z czekoladą i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Baton jabłkowo-śliwkowy z czekoladą i orzechami
1. Daktyle zalałam wrzątkiem i moczyłam, aż zmiękną (więcej jak 15 minut).

2. Płatki owsiane zalać sokiem jabłkowym i również odczekać chwilkę, aż napęcznieją.

3. Następnie zrobiłam mokrą masę, miksując daktyle (odsączone z wody), suszone śliwki i pokrojone jabłka.

4. Namoczone płatki owsiane dokładnie wymieszałam z mokrą mieszanką i dodałam kawałki czekolady i potłuczone orzechy włoskie.

5. Masę przełożyłam do wyłożonej papierem blaszki 20x20 cm, ubiłam lekko powierzchnię tłuczkiem i piekłam 15 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Batony dobrze ostudziłam. Po wyjęciu z blaszki położyłam do góry dnem na kratce, żeby wyschły od spodu i pokroiłam na 8 części.
Baton jabłkowo-śliwkowy z czekoladą i orzechami
Po namoczeniu daktyli miksujemy je razem z jabłkami i śliwkami.
Baton jabłkowo-śliwkowy z czekoladą i orzechami
Do namoczonych platkow owsianych dodajemy zmieloną nasę i kawałki czekolady.
Baton jabłkowo-śliwkowy z czekoladą i orzechami
Dokładnie mieszamy wszystkie skladniki i dodajemy orzechy
Baton jabłkowo-śliwkowy z czekoladą i orzechami
Masę batonikowa wykladamy do blaszki wyłożonej papierem.
Baton jabłkowo-śliwkowy z czekoladą i orzechami
Po upieczeniu wykładamy do góry dnem na blaszkę żeby spód nie był mokry.

Tagi:

orzechy desery