Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1471]

Orzeszki z kremem budyniowo-kakaowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kruche ciasteczka orzeszki z pysznym i puszystym kremem budyniowym. Idealne z filiżanką kawy czy kubkiem herbaty czy mleka, kakao, co kto lubi. Polecam.

Orzeszki z kremem budyniowo-kakaowym

Składniki:

Orzeszki z kremem budyniowo-kakaowym

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny

Krem:

  • 250 ml zimnego mleka
  • 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Orzeszki z kremem budyniowo-kakaowym
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wylepiamy foremki do pieczenia orzeszków, nakłuwamy widelcem i układamy na blaszkach do pieczenia.

2. Pieczenie i studzenie: Orzeszki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20 minut. Upieczone zdejmujemy z foremek i dokładnie studzimy. 

3. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Drugą połowę mleka zagotowujemy, wlewamy rozpuszczony budyń, gotujemy energicznie mieszając do zgęstnienia. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy często  mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość dodajemy cukier puder i ucieramy, można dodać więcej cukru, według uznania, dla mnie tak było w sam raz, następnie dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie ucieramy, na koniec wsypujemy kakao i ponownie ucieramy. Krem jest gotowy. Należy pamiętać, żeby budyń i masło lub margaryna miały taką samą temperaturę.

4. Składanie orzeszków: Skorupki napełniamy kremem i składamy po dwie.

5. Podanie: Tak wykonane orzeszki są gotowe do podania. Smakują od razu po przygotowaniu jak i jak trochę zmiękną od kremu. Smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi około 30 przełożonych orzeszków.