Sposób przygotowania:
Orzeszki z kremem budyniowo-kakaowym
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wylepiamy foremki do pieczenia orzeszków, nakłuwamy widelcem i układamy na blaszkach do pieczenia.
2. Pieczenie i studzenie: Orzeszki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20 minut. Upieczone zdejmujemy z foremek i dokładnie studzimy.
3. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Drugą połowę mleka zagotowujemy, wlewamy rozpuszczony budyń, gotujemy energicznie mieszając do zgęstnienia. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy często mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość dodajemy cukier puder i ucieramy, można dodać więcej cukru, według uznania, dla mnie tak było w sam raz, następnie dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie ucieramy, na koniec wsypujemy kakao i ponownie ucieramy. Krem jest gotowy. Należy pamiętać, żeby budyń i masło lub margaryna miały taką samą temperaturę.
4. Składanie orzeszków: Skorupki napełniamy kremem i składamy po dwie.
5. Podanie: Tak wykonane orzeszki są gotowe do podania. Smakują od razu po przygotowaniu jak i jak trochę zmiękną od kremu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 30 przełożonych orzeszków.
2. Pieczenie i studzenie: Orzeszki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20 minut. Upieczone zdejmujemy z foremek i dokładnie studzimy.
3. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Drugą połowę mleka zagotowujemy, wlewamy rozpuszczony budyń, gotujemy energicznie mieszając do zgęstnienia. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy często mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość dodajemy cukier puder i ucieramy, można dodać więcej cukru, według uznania, dla mnie tak było w sam raz, następnie dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie ucieramy, na koniec wsypujemy kakao i ponownie ucieramy. Krem jest gotowy. Należy pamiętać, żeby budyń i masło lub margaryna miały taką samą temperaturę.
4. Składanie orzeszków: Skorupki napełniamy kremem i składamy po dwie.
5. Podanie: Tak wykonane orzeszki są gotowe do podania. Smakują od razu po przygotowaniu jak i jak trochę zmiękną od kremu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 30 przełożonych orzeszków.
skuter5
Babeczka35
My też uwielbiamy orzeszki, najczęściej robię je na święta :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Orzeszki to chyba każdy uwielbia :) Polecam :)
Czekoladka 2
Czekoladka 2
Babeczka35
Super :)
Babeczka35
Bardzo się cieszę :)
biedroneczki
ciasteczka