SUPERPRZEPIS

Batonik owsiany z bakaliami

  • 4
  • haniakson
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Batonik owsiany z bakaliami Więcej zdjęć (6)

Batonik owsiany z bakaliami, słodzony miodem, to zdrowe rozwiązanie dla osób dbających o linię. Można go schrupać zamiast drogiego śniadania, albo po prostu kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Świetnie nadaje się jako przekąska dla dzieci.

Składniki:

Batonik owsiany z bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Batonik owsiany z bakaliami
1. Na dużej blaszce rozkładamy równa warstwa płatki owsiane, słonecznik i orzechy laskowe. Prażymy 9 minut w temperaturze 175 stopni, po czym dosypujemy wiórki kokosowe i prażymy jeszcze 2 minuty (nie dłużej, bo się spalą!)

2. Uprażone składniki przesypujemy do miski, jednak wcześniej oddzielamy orzechy laskowe, wkładamy je do małego woreczka foliowego i rozbijamy tłuczkiem na drobniejsze części.

3. Miód, masło migdałowe i olej kokosowy podgrzewamy w rondelku, nie dopuszczając do wrzenia, a jedynie do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pastę waniliową. Dodajemy do miski z suchymi składnikami.

4. Żurawinę i rodzynki siekamy na mniejsze kawałki i razem z siemieniem lnianych dodajemy do miski. Wszystko BARDZO DOKŁADNIE mieszamy.

5. Masę przekładamy na blachę 20 cm x 23 cm, mocno ubijamy i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 20-30 minut na lekko złoty kolor.

6. Przykrywamy druga blaszka albo deską o podobnych wymiarach, obciążamy np słoikiem z wodą i pozostawiamy do wystygnięcia. kroimy na 12 batonów. 
Batonik owsiany z bakaliami
Wszystkie składniki dokładnie odważamy.
Batonik owsiany z bakaliami
Płatki, orzechy i ziarna słonecznika prażymy na blaszce.
Batonik owsiany z bakaliami
Miód, masło migdałowe i olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku.
Batonik owsiany z bakaliami
Mokre składniki oraz rodzynki i żurawinę dodajemy do suchej mieszanki i dokładnie mieszamy.
Batonik owsiany z bakaliami
Masę batonikowa wyklaskamy na blaszkę, ubijamy i pieczemy.

Tagi:

deser