Sposób przygotowania:
Batonik owsiany z bakaliami
1. Na dużej blaszce rozkładamy równa warstwa płatki owsiane, słonecznik i orzechy laskowe. Prażymy 9 minut w temperaturze 175 stopni, po czym dosypujemy wiórki kokosowe i prażymy jeszcze 2 minuty (nie dłużej, bo się spalą!)
2. Uprażone składniki przesypujemy do miski, jednak wcześniej oddzielamy orzechy laskowe, wkładamy je do małego woreczka foliowego i rozbijamy tłuczkiem na drobniejsze części.
3. Miód, masło migdałowe i olej kokosowy podgrzewamy w rondelku, nie dopuszczając do wrzenia, a jedynie do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pastę waniliową. Dodajemy do miski z suchymi składnikami.
4. Żurawinę i rodzynki siekamy na mniejsze kawałki i razem z siemieniem lnianych dodajemy do miski. Wszystko BARDZO DOKŁADNIE mieszamy.
5. Masę przekładamy na blachę 20 cm x 23 cm, mocno ubijamy i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 20-30 minut na lekko złoty kolor.
6. Przykrywamy druga blaszka albo deską o podobnych wymiarach, obciążamy np słoikiem z wodą i pozostawiamy do wystygnięcia. kroimy na 12 batonów.
2. Uprażone składniki przesypujemy do miski, jednak wcześniej oddzielamy orzechy laskowe, wkładamy je do małego woreczka foliowego i rozbijamy tłuczkiem na drobniejsze części.
3. Miód, masło migdałowe i olej kokosowy podgrzewamy w rondelku, nie dopuszczając do wrzenia, a jedynie do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pastę waniliową. Dodajemy do miski z suchymi składnikami.
4. Żurawinę i rodzynki siekamy na mniejsze kawałki i razem z siemieniem lnianych dodajemy do miski. Wszystko BARDZO DOKŁADNIE mieszamy.
5. Masę przekładamy na blachę 20 cm x 23 cm, mocno ubijamy i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 20-30 minut na lekko złoty kolor.
6. Przykrywamy druga blaszka albo deską o podobnych wymiarach, obciążamy np słoikiem z wodą i pozostawiamy do wystygnięcia. kroimy na 12 batonów.
testing223
testing223
ciasteczka
haniakson