Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Owsiane batoniki z kajmakiem i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Batoniki przygotowane na bazie płatków owsianych, bakalii i masy kajmakowej to pyszna i sycąca przekąska.

Owsiane batoniki z kajmakiem i bakaliami

Składniki:

Owsiane batoniki z kajmakiem i bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Owsiane batoniki z kajmakiem i bakaliami

ETAP 1:

Owsiane batoniki z kajmakiem i bakaliami
Do rondla włożyć masło, dodać kakao, cukier i mleko

Masło, cukier waniliowy, kakao i mleko mieszając gotować przez 3-4 minuty.

ETAP 2:

Owsiane batoniki z kajmakiem i bakaliami
Krem czekoladowy połacczyć z masą kajmakową

Do gorącego kremu czekoladowego dodać masę kajmakową i sok z limonki, wymieszać.

ETAP 3:

Owsiane batoniki z kajmakiem i bakaliami
Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać

Następnie wsypać starty na grubej tarce marcepan, płatki owsiane( odłożyć 1 łyżkę) płatki jaglane, posiekane orzechy i śliwki.

ETAP 4:

Owsiane batoniki z kajmakiem i bakaliami
Gorącą masę wyłożyć do przygotowanej foremki

Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Foremkę keksową o wymiarach 32x8 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć przygotowaną masę, wyrównać.

ETAP 5:

Owsiane batoniki z kajmakiem i bakaliami

Po wierzchu posypać płatkami, włożyć do lodówki, schłodzić. Następnie pokroić na batoniki lub kostkę o dowolnej wielkości.