jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jajka faszerowane szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fajnie gdy wielkanocne przystawki są zdrowe i kolorkiem nawiązują do wiosny. Takie właśnie są jajka nadziewane masą szpinakową. Gorąco polecam.

Jajka faszerowane szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane szpinakiem

SKŁADNIKI

  • 5 dużych jajek,
  • 2,5 łyżki majonezu,
  • Około 120 gram świeżego szpinaku,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane szpinakiem

ETAP 1

Jajka faszerowane szpinakiem
gotujemy jajka na twardo

Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy i obieramy ze skorupki.

ETAP 2

Jajka faszerowane szpinakiem
przepłukujemy szpinak

Gotowe przecinamy na połowę i wyjmujemy z nich żółtka.
Szpinak myjemy i odsączamy z wody.

ETAP 3

Jajka faszerowane szpinakiem
szpinak spażamy

Tak przygotowany umieszczamy na cedzaku. Przelewamy go gotującą wodą, by stracił na objętości. Gotowy studzimy i dokładnie odciskamy z wody.

ETAP 4

Jajka faszerowane szpinakiem
miksujemy składniki nadzienia

Przygotowane żółtka, szpinak, majonez oraz przyprawy umieszczamy w jednej misce. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej, szpinakowej masy.

ETAP 5

Jajka faszerowane szpinakiem
masą wypełniamy białka

Gotową masą wypełniamy białka jajek. Danie posypujemy zieleniną i podajemy.