kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Batoniki z otrębami i ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych batoników. Dzięki płatkom owsianych wspomaga prace układu trawiennego, miód zwiększa odporność a migdały mają sporo magnezu. Smacznie i zdrowo.

Batoniki z otrębami i ziarnami

Składniki:

Batoniki z otrębami i ziarnami

podstawowe

Sposób przygotowania:

Batoniki z otrębami i ziarnami
Pomarańcze parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, masło oraz miód. Gotujemy do wrzenia a następnie redukujemy nieco płyn przez około 5 minut na małym ogniu.

Siekamy na małe kawałeczki żurawinę i morelę. Do garnka dokładamy płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i bakaliami. Gotujemy jeszcze przez chwilę cały czas mieszając.

Masa powinna się zbijać w grudki. Keksówkę lub prostokątne naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i ugniatamy ją na płaską stroną łyżki.

Studzimy a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Tagi:

bakalie