Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Bajaderkowe kulki czekoladowo-kokosowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 140
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bajaderki to kuleczki z resztek innych ciast. Są doskonałym sposobem na wykorzystanie nadmiaru ciasta, czy po prostu niechciany zakalec.

Bajaderkowe kulki czekoladowo-kokosowe

Składniki:

Bajaderkowe kulki czekoladowo-kokosowe

Około 16 sztuk:

  • 300 g biszkoptu kakaowego (lub zwykły plus 1-2 łyżki kakao)
  • 4 łyżki masła (płaskie)
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości biszkoptu)
  • 25 g czekolady (ulubionej)
  • mleko

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do obtaczania

Sposób przygotowania:

Bajaderkowe kulki czekoladowo-kokosowe

Przygotowanie masy scalającej:

Bajaderkowe kulki czekoladowo-kokosowe
Kakao dodajemy tylko w przypadku biszkoptu jasnego.

Masło, olej i cukier (opcjonalnie kakao) umieścić w niewielkim rondelku.

Całość podgrzać aż wszystkie składniki się połączą, a cukier rozpuści.

Czekoladę należy roztopić w oddzielnym garnuszku.

Ciasto:

Bajaderkowe kulki czekoladowo-kokosowe
Ciasto nie może posiadać kremu, ani owoców.

W większej misce należy rozdrobnić biszkopt lub kawałki różnych ciast.

Masa:

Bajaderkowe kulki czekoladowo-kokosowe
Ja dodałam około 80 ml. Ilość zależy od rodzaju ciasta.

Ciasto połączyć z jeszcze ciepłą mieszanką masła, cukru i oleju.

Podczas wyrabiania masy - stopniowo wlewać mleko.
(Masa powinna być dość wilgotna, ale nie rozmokła.)

Na końcu dodać czekoladę.

Formowanie:

Bajaderkowe kulki czekoladowo-kokosowe
Gotowe praliny należy schłodzić w lodówce.

Z powstałej masy należy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.

Każdą kuleczkę delikatnie zwilżyć i dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Gotowe wstawić do lodówki, aby odrobinę stężały.