Sposób przygotowania:
Batoniki musli bez pieczenia na miodzie
Dowolną formę, pojemnik średniej wielkości (świetnie do tej roli sprawdza się pojemnik po 1 litrowych lodach) wyłożyć papierem do pieczenia. Do garnka przełożyć miód i cukier. Oba składniki podgrzać. Gdy oba składniki się połączą, podgrzeją, a tym samym upłynnią należy dodać do nich bakalie, płatki oraz cukier waniliowy (bakalie w większych kawałkach należy przedtem rozdrobnić, ja pokroiłam na mniejsze kawałki orzechy i morele). Wszystko dokładnie zamieszać i jeszcze przez moment razem podgrzewać. Gotową bakaliową masę wyłożyć do pojemnika wyścielonego papierem pieczeniowym i wygładzić ją, wyrównać. Odstawić pojemnik do ostygnięcia. Gdy baton będzie chłodny przełożyć go do lodówki. Już po godzinie spędzonej w lodówce baton jest gotowy do krojenia i jedzenia. Bardzo wygodnie się kroi na mniejsze części.