nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Batoniki musli bez pieczenia na miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pożywna słodkość, pełna smacznych dodatków z pewnością dostarczy mnóstwa energii.

Batoniki musli bez pieczenia na miodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Batoniki musli bez pieczenia na miodzie

 

  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżka białego cukru
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki ulubionych bakalii (ja dodałam: żurawinę, morele, orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika)
  • 0,5 szklanki płatek owsianych górskich

Sposób przygotowania:

Batoniki musli bez pieczenia na miodzie
Dowolną formę, pojemnik średniej wielkości (świetnie do tej roli sprawdza się pojemnik po 1 litrowych lodach) wyłożyć papierem do pieczenia. Do garnka przełożyć miód i cukier. Oba składniki podgrzać. Gdy oba składniki się połączą, podgrzeją, a tym samym upłynnią należy dodać do nich bakalie, płatki oraz cukier waniliowy (bakalie w większych kawałkach należy przedtem rozdrobnić, ja pokroiłam na mniejsze kawałki orzechy i morele). Wszystko dokładnie zamieszać i jeszcze przez moment razem podgrzewać. Gotową bakaliową masę wyłożyć do pojemnika wyścielonego papierem pieczeniowym i wygładzić ją, wyrównać. Odstawić pojemnik do ostygnięcia. Gdy baton będzie chłodny przełożyć go do lodówki. Już po godzinie spędzonej w lodówce baton jest gotowy do krojenia i jedzenia. Bardzo wygodnie się kroi na mniejsze części.
Batoniki musli bez pieczenia na miodzie
Podgrzewany w garnku na niedużym płomieniu miód z cukrem.
Batoniki musli bez pieczenia na miodzie
Bakalie, płatki i cukier waniliowy dodane do połączonego miodu z cukrem.
Batoniki musli bez pieczenia na miodzie
Podgrzane i połączone wszystkie składniki potrzebne do zrobienia batona tuż przed przełożeniem do pojemnika,formy.
Batoniki musli bez pieczenia na miodzie
Gotowa,gorąca masa na baton przekładana do pojemnika.

Tagi:

bakalie dynia