SUPERPRZEPIS

Batoniki owsiano- dyniowe

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3
Batoniki owsiano- dyniowe Więcej zdjęć (5)

To pyszna, zdrowa, słodka przekąska! Taki baton idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Batoniki powstają prosto i szybko, dlatego tym bardziej zachęcam do ich przygotowania.

Składniki:

Batoniki owsiano- dyniowe

SKŁADNIKI

  • 3,5 - 4 szklanki płatków owsianych (górskich),
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego,
  • 3 łyżki miodu prawdziwego,
  • 1 szklanka gęstego dyniowego puree,
  • Cynamon do smaku,
  • Kardamon do smaku,
  • Imbir do smaku,
  • 100 gram gorzkiej czekolady (70% kakao),

Sposób przygotowania:

Batoniki owsiano- dyniowe

ETAP 1

Batoniki owsiano- dyniowe
miód, cukier i dynię łączymy ze sobą

Czekoladę kroimy w kostkę.
Do miski przekładamy miód, cukier i dynię. Składniki miksujemy do połącznia się

ETAP 2

Batoniki owsiano- dyniowe
mokre składniki łączymy z suchymi

Do pomarańczowej masy dodajemy płatki owsiane oraz czekoladę.

ETAP 3

Batoniki owsiano- dyniowe
masę batonową mieszamy i przyprawiamy do smaku

Ilość dodanych płatków zależy od gęstości naszego puree dyniowego. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Jednocześnie masę dyniowo-owsianą doprawiamy do smaku przyprawami (kardamon, imbir i cynamon).

ETAP 4

Batoniki owsiano- dyniowe
masę batonową wykładamy na blaszkę

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną wykładamy przygotowaną masę. Dokładnie dociskamy wierzch. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Batonowy blat pieczemy w 180°C około 30-35 minut. Powinien delikatnie się zarumienić.

ETAP 5

Batoniki owsiano- dyniowe
upieczony blat dzielimy na batony

Upieczony blat wyjmujemy i studzimy na kratce. Zimny, ostrym nożem dzielimy na batony o dowolnym rozmiarze i kształcie. Mogą to być trójkąty, kwadraty i prostokąty. Ja moim nadałam uniwersalny prostokątny.
Batony przed podaniem możemy owinąć w dowolny papier, np. śniadaniowy i przewiązać dratwą.