Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Batoniki z masła orzechowego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 240
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Batoniki są bardzo proste w przygotowaniu, a smakiem z pewnością zachwycą niejednego miłośnika orzechów, ale i nie tylko. Dosłownie rozpływają się w ustach.

Batoniki z masła orzechowego

Składniki:

Batoniki z masła orzechowego

Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm, batoniki:

  • 100 g masła
  • 250 g masła orzechowego
  • 250 g cukru pudru
  • 150-160 g herbatników (lub dowolnych kruchych ciastek)

Polewa:

  • 100 g czekolady (użyłam gorzkiej)
  • 1 łyżka masła orzechowego (płaska)

Sposób przygotowania:

Batoniki z masła orzechowego

Ciasteczka:

Batoniki z masła orzechowego
U mnie były mocno pokruszone, ale też zostawiłam i większe kawałki.

Ciastka należy pokruszyć na mniejsze kawałki.

Masa:

Batoniki z masła orzechowego
Masę należy wstawić do lodówki, aby lekko stężała.

Masło należy roztopić i rozpuścić w nim cukier puder.

Dodać masło orzechowe oraz pokruszone ciastka.

Całość zmiksować, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Powstałą masę przełożyć do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i lekko schłodzić w lodówce.

Polewa:

Batoniki z masła orzechowego
Polewę należy równomiernie rozprowadzić na masie orzechowej.

Czekoladę roztopić i wymieszać z łyżką masła orzechowego.
Polewą równomiernie polać po wierzchu masy orzechowej.

Batoniki:

Batoniki z masła orzechowego
Ja dodatkowo wierzch batoników z jeszcze płynną polewą posypałam chrupiącymi kuleczkami czekoladowymi.

Masę orzechową z polewą ponownie schłodzić w lodówce (około 2-3 h), a następnie całość pokroić na kawałki, które przypominają batoniki.


Tagi:

deser