monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1271]

Orzechowo-kokosowa pokusa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Masa w smaku przypomina znany batonik:) podpatrzyłam ją na jednym z blogów a cała reszta to już moja inwencja smakowa i bardzo fajnie ze sobą wszystko współgra, zapraszam:)

Orzechowo-kokosowa pokusa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowo-kokosowa pokusa

 

  • Orzechowy biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 g mieszanki orzechów( łuskanych)
  • 6 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 400 ml mleka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • ½ szklanki cukru z wanilią
  • 150 g masła
  • Polewa:
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 g masła
  • Orzechowa pralinka:
  • 100 g mieszanki orzechów ( łuskanych)
  • 50 g margaryny tortowej
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • Dodatkowo:
  • 4 łyżki soku wiśniowego

 

  • Forma 23,5*23,5

 

Sposób przygotowania:

Orzechowo-kokosowa pokusa
Biszkopt: Orzechy zmielić( orzechy oczywiście mogą być włoskie albo laskowe, ale mnie się nie chciało ich łuskać i wykorzystałam gotową mieszankę jaką miałam w szafce) . Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z orzechami, odłożyć na bok. Białka oddzielić do żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. W kolejnym kroku dodawać po jednym jajku i delikatnie wszystko wymieszać. Do masy jajecznej dodać sypkie składniki i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić zupełnie. Masa: Do rondelka wlać mleko, dodać cukier. Zagotować, mieszając aby się cukier rozpuścił. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i dodać pokrojone masło. Zmniejszyć ogień i gotować dalej około 20-25 minut aż masa zgęstnieje. Często mieszać, aby nie do puścić do przypalenia masy. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Orzechowa pralinka: Orzechy posiekać. Do rondelka włożyć margarynę, cukier u miód. Zagotować. Dodać orzechy i ogrzewać razem około 2-3 minuty. Wylać na silikonową podkładkę lub na papier do pieczenia. Nadać kształt kwadratu. Odłożyć do lodówki,żeby stwardniało. Następnie pokroić w paski o szerokości około 1 cm. Wykonanie: Biszkopt nasączyć sokiem wiśniowym ( najlepiej domowej roboty). Następnie wyłożyć masę i wyrównać ją. Wstawić do lodówki na 2 godziny. W między czasie zrobić polewę. Polewa: Na garnek z gotującą się wodą postawić miskę z czekoladami i masłem pokrojonym w kostkę. Roztopić dokładnie mieszając aby składniki się połączyły. Zdjąć z garnka i ostudzić. Gotową polewę rozsmarować delikatnie na kokosowej masie i ułożyć paski pralinki orzechowej. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
Orzechowo-kokosowa pokusa
wymieszać makę z zmielonymi orzechami i odłożyć na bok
Orzechowo-kokosowa pokusa
białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka
Orzechowo-kokosowa pokusa
do zagotowane mleka dodać wiórki i masło i znów zagotować
Orzechowo-kokosowa pokusa
orzechową pralinkę wylać na podkładkę i zostawić do stwardnienia