kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Batoniki z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo szybka i smaczna propozycja na małe co nieco. Do jej wykonania często wykorzystuje czekoladowe figurki, które zalegają u mnie w dużych ilościach po świętach.

 Batoniki z ryżem

Składniki:

Batoniki z ryżem

 

  • 250g mlecznej czekolady (lub wg. upodobań gorzkiej)
  • 50g ryżu preparowanego
  • 30g posiekanych migdałów
  • 50g rodzynek
  • 2 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

Batoniki z ryżem
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Migdały kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do czekolady wraz z rodzynkami oraz rumem. Stopniowo dosypujemy ryz preparowany i mieszamy tak aby każde ziarno ryżu było dokładnie pokryte czekoladą. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i mocno dociskamy. Pozostawiamy w lodówce do stężenia (wystarczy około 40 minut). Kroimy na batoniki. 

Tagi:

ryż czekolada