Tatiana1982

Tatiana1982

Kucharz
[Przepisów: 11]

Batony Bauty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Batoniki dorównują smakiem tych oryginalnych jednak są zdrowsze i bez ulepszaczy

Batony Bauty

Składniki:

Batony Bauty

 

  • 200 g kokosu
  • 50 g mleka w proszku (może być mleko w granulkach odtłuszczone)
  • 100 ml mleka słodzonego skondensowanego
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g masła (prawdziwego masła nie margaryny)
  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Batony Bauty
Wiórki kokosowe wsypać do dość sporej miski dodać mleko w proszku i cukier puder. Dokładnie mieszając połączyć składniki. W rondelku podgrzać mleko i masło do rozpuszczenia się składników. Masę mleczno-maślaną wlać do naczynia z wiórkami i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce ok 20 minut. Po tym czasie z masy formować batony wielkości tych oryginalnych i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie będą uformowane ponownie wstawić je do lodówki tym razem na ok 2 godziny. Po tym czasie czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zamaczamy w niej połowę batonów czyli ok 9. Potem w ten sam sposób postępujemy z mleczną czekoladą i resztą batoników. Gotowe batony wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Batoniki się nie psują można długo je przechowywać.

Tagi:

czekolada