Sposób przygotowania:
Bułeczki z bazylią Elfi
Drożdże rozpuszczam w połowie szklanki mleka (ciepłego) z łyżka mąki i dostawiam na trochę do wyrośnięcia. W tym czasie mieszam ok 750g mąki z solą, cukrem. Gdy drożdże wyrosną dodajemy do reszty wraz z pozostałą częścią mleka, olejem z bazylią, margaryną oraz śmietaną. Ciasto wyrabiam drewnianą łyżką lub ręką do uzyskania puszystej masy. Gdy zbytnio się klei dosypuję co rusz po trochu mąki. Ciasto odstawiam na jakąś godzinkę do wyrośnięcia. Następnie mięso mielone doprawiam do smaku suszoną bazylią (ok 2 łyżeczki), dodaję jajko, sól i pieprz i mieszam. Łyżkę i ręce oprószam mąką i odbieram łyżką po niewielkiej porcji ciasta. Ręką formuje i ubijam małe placuszki, na środek kładę kulę z mięsa mielonego i zaklejam całość w bułeczkę. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę kładę "zaklejoną' stroną do dołu. Przed upieczeniem smaruję wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i posypuję bazylią lub makiem wg upodobań. Piekę w temp 180C przez około 35 minut
edytaha
jaNina
Elficzna