Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Bułeczki z bazylią Elfi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Puszyste bułeczki z farszem i dużą ilością bzylii

Bułeczki z bazylią Elfi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki z bazylią Elfi

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z bazylią Elfi
Drożdże rozpuszczam w połowie szklanki mleka (ciepłego) z łyżka mąki i dostawiam na trochę do wyrośnięcia. W tym czasie mieszam ok 750g mąki z solą, cukrem. Gdy drożdże wyrosną dodajemy do reszty wraz z pozostałą częścią mleka, olejem z bazylią, margaryną oraz śmietaną. Ciasto wyrabiam drewnianą łyżką lub ręką do uzyskania puszystej masy. Gdy zbytnio się klei dosypuję co rusz po trochu mąki. Ciasto odstawiam na jakąś godzinkę do wyrośnięcia. Następnie mięso mielone doprawiam do smaku suszoną bazylią (ok 2 łyżeczki), dodaję jajko, sól i pieprz i mieszam. Łyżkę i ręce oprószam mąką i odbieram łyżką po niewielkiej porcji ciasta. Ręką formuje i ubijam małe placuszki, na środek kładę kulę z mięsa mielonego i zaklejam całość w bułeczkę. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę kładę "zaklejoną' stroną do dołu. Przed upieczeniem smaruję wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i posypuję bazylią lub makiem wg upodobań. Piekę w temp 180C przez około 35 minut
Bułeczki z bazylią Elfi
mięso doprawiam solą, pieprzem oraz solidnie bazylią
Bułeczki z bazylią Elfi
najlepiej aby wszystkie skladniki było w temp pokojowej
Bułeczki z bazylią Elfi
wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrosnięcia