Sposób przygotowania:
Kremowa pomidorowa z bazylią
Cebulę drobno kroimy i podsmazamy na oliwie. Po paru minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy jeszcze 3 minuty, następnie dodajemy pomidory, sos pomidorowy oraz wodę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżeczką oregano, cukrem (ja daję zwykle 3 łyżeczki), wegetą natur. Po zagotowaniu gotujemy całość pod przykryciem około 20 minut. Następnie dodajemy świeżą bazylię i za pomocą blendera całość zmiksować na gładki krem. Na koniec dodać śmietankę, ja dodałam około 1/3 szklanki. Zupę przekładamy na talerze, dekorujemy listkami bazylii i dodajemy grzanki (ja użyłam gotowych z oliwą z oliwek i czosnkiem, ale zachęcam do zrobienia samodzielnie). Smacznego :)
Donnna