Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie pomidorowym z bazylią
Mięso mielone drobiowe wkładamy do miski , wbijamy jajko i dodajemy 1 cebulę startą na tarce małe oczka. Mieszamy dodajemy bułkę tarta aby zagęścić masę. Doprawiamy sola ,pieprzem i odrobiną bazylii. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła z oliwą - z masy mięsnej formujemy kulki i smażymy je z obu stron na złoto. Zalewamy ok 1 szklanką bulionu - dusimy ok 5 min. Dodajemy pulpę pomidorową. Zagotowujemy. Drugą cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Z sosu wyciągamy pulpeciki i odstawiamy je na chwilę . Podsmażoną cebulkę dodajemy do sosu i miksujemy wszystko zagotowujemy. Doprawiamy solą ,pieprzem, cukrem, papryką słodką i bazylią. Zaciągamy sos śmietaną 30 procent i wkładamy z powrotem pulpety. Zagotowujemy.
Giero