jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bazyliowe krakersy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodkie ciasteczka to przysmak szczególnie najmłodszych. Dziś polecam wytrawne, bazyliowe. Moim dzieciakom, choć były nie słodkie smakowały. Czyli warto je przygotować- Polecam!

Bazyliowe krakersy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bazyliowe krakersy

SKŁADNIKI

  • 1 i ¾ szklanki mąki,
  • Pęczek bazylii,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • Ok 125 ml wody,
  • 80 ml oleju (dobrej jakości)
  • Do posypania: gruboziarnista sól morska

Sposób przygotowania:

Bazyliowe krakersy

ETAP 1

Bazyliowe krakersy
zaczynamy od pokrojenia bazylii

Bazylie drobno siekamy.

ETAP 2

Bazyliowe krakersy
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki, czyli proszek do pieczenia, sól, bazylię, olej oraz wodę.

ETAP 3

Bazyliowe krakersy
zagniatamy jednolite ciasto

Całość zagniatamy to uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 4

Bazyliowe krakersy
od foremki wycinamy krakersy

Gotowe ciasto cienko wałkujemy na grubość około2- 3 mm.
Z ciasta za pomocą foremki wykrawamy krakersy.

ETAP 5

Bazyliowe krakersy
wyciete przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Wycięte przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego krakersa posypujemy delikatnie gruboziarnistą, morską solą.
Krakersy pieczemy w 180°C około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia.