paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Beza ze śmietaną i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna, słodka i krucha beza z lekko osłodzoną śmietaną i kawałkami mandarynki, kiwi i bananów, które można zastąpić innymi sezonowymi owocami.

Beza ze śmietaną i owocami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Beza ze śmietaną i owocami

 

  • białko 4 sztuki
  • cukier 250 g
  • skrobia kukurydziana 2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • śmietana 18% 200 ml
  • cukier puder do smaku
  • banan 1 sztuka
  • kiwi 3 sztuki
  • mandarynka 3 sztuki

Sposób przygotowania:

Beza ze śmietaną i owocami
Białka ubić na sztywną pianę. Nie przestawać ubijać dodać partiami cukier i ubijać aż się połączy z białkami. Masa powinna być lśniąca. Dodać sok z cytryny i skrobię kukurydzianą, wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Natychmiast obniżyć temperaturę do 90 stopni i piecz przez godzinę. Śmietanę wymieszać do smaku z cukrem pudrem, można również lekko ubić. Śmietanę wyłożyć na zimną bezę. Owoce obrać i pokroić. Owoce wyłożyć na śmietanę. Całość dowolnie dekorować.
Beza ze śmietaną i owocami
Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Beza ze śmietaną i owocami
Śmietanę wymieszać do smaku z cukrem pudrem, można również lekko ubić. Śmietanę wyłożyć na zimną bezę.
Beza ze śmietaną i owocami
Owoce obrać i pokroić. Owoce wyłożyć na śmietanę.