Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Bezglutenowa babka kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na blogach kulinarnych z wypieków z mąki ryżowej króluje ciasto jogurtowe, którego nigdy nie jadłam. Ale postanowiłam zrobić coś innego, kokosowego, delikatnego i po prostu pysznego :)

Bezglutenowa babka kokosowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezglutenowa babka kokosowa

 

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki białek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • + olej i mąka do obsypania formy

Sposób przygotowania:

Bezglutenowa babka kokosowa
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, wiórki i mieszamy. Do mniejszej miseczki wbijamy całe jajo i roztrzepujemy. Do dużej miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Miksując na małych obrotach do białek stopniowo dodajemy cukier, następnie ekstrakt waniliowy, olej i jajo. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z kokosem.Ciasto przelać do foremki wysmarowanej olejem i obsypaną mąką. Piec w 180 stopniach przez około 15 - 20 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem waniliowym. Smacznego :)
Bezglutenowa babka kokosowa
Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier
Bezglutenowa babka kokosowa
Na koniec stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z kokosem
Bezglutenowa babka kokosowa
Ciasto wlewamy do nasmarowanej formy i kilku babeczek
Bezglutenowa babka kokosowa
Babeczki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem