kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Bezglutenowe ciasteczka z płatków jaglanych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i kruche ciasteczka przygotowane z płatków jaglanych z dodatkiem mielonych migdałów i mąki kokosowej. Polecam na słodki poczęstunek.

Bezglutenowe ciasteczka z płatków jaglanych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezglutenowe ciasteczka z płatków jaglanych

 

  • 1 szkl płatków jaglanych
  • 90 g płatków migdałowych
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki erytrolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • blaszka
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe ciasteczka z płatków jaglanych
Płatki migdałów mielimy na drobno, przekładamy do miski. Dodajemy masło, płatki jaglane, jajko, erytrol, mąkę kokosową, proszek do pieczenia. Zagniatamy i wyrabiamy gładkie ciasto.

Z ciasta robimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upieczone ciasteczka studzimy i zimne przekładamy na talerz.
Bezglutenowe ciasteczka z płatków jaglanych
Wszystkie składniki na ciasteczka wkładamy do miski.
Bezglutenowe ciasteczka z płatków jaglanych
Wyrabiamy dokładnie ciasto na gładką masę.
Bezglutenowe ciasteczka z płatków jaglanych
Z przygotowanego ciasta formujemy małe kulki.
Bezglutenowe ciasteczka z płatków jaglanych
Kulki ciasta rozpłaszczamy i przekładamy do blaszki.