Sposób przygotowania:
Bezglutenowe ciasteczka kokosowe
Mąkę kokosową przesiewamy na stolnicę. To co zostało na sitku dodajemy do przesianej mąki. Na środek przesiewamy cukier puder. Dodajemy żółtka, szczyptę soli oraz pokrojone w niewielką kostkę masło lub margarynę. Zarabiamy jednolite ciasto. Z racji tego, że mąka kokosowa nie ma glutenu nie będzie to takie proste, ale jest do wykonania.
Zarobione ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Z każdej porcji formujemy wałeczek. Wałeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st około 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.
Upieczone ciasteczka studzimy. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada stanie się płynna zanurzamy w niej ciasteczka. Układamy na papierze do pieczenia. Od razu posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do zastygnięcia.
Podajemy.
Zarobione ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Z każdej porcji formujemy wałeczek. Wałeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st około 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.
Upieczone ciasteczka studzimy. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada stanie się płynna zanurzamy w niej ciasteczka. Układamy na papierze do pieczenia. Od razu posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do zastygnięcia.
Podajemy.
CORAL
zbysiowa
misia5
misia5
Trochę zeszło przy ich robieniu, ale efekt był wart zachodu :) Mąki kokosowej mam spory zapas więc mogę zrobić w każdej chwili :) Zapraszam :)
Netka
zbysiowa
Nie kuś :D
misia5
Bardzo mi miło :) Cieszę się, że ciasteczka Ci się podobają :)
misia5
Możemy dostosować przepis do Twoich preferencji :) Zatem zapraszam :)
misia5
Bardzo mi miło :) Cieszę się, że ciasteczka Ci się podobają :)
biedroneczki
misia5
Mąka kokosowa ma to do siebie, że jest bezglutenowa i niestety nie da się z niej wielu rzeczy uformować, bo ciasto się tak nie klei jak w przypadku ciast z mąki pszennej lub z dodatkiem mąki pszennej. Jednak przy odrobinie cierpliwości można zrobić takie "paluszki" i zaskoczyć rodzinę ciasteczkami kokosowymi bez mąki pszennej :)
Nati_898
misia5
Zależy od wielkości ciasteczek. Jeśli zrobisz duże to będą zapychały. Taki urok mąki kokosowej, która nie zawiera glutenu. Jeśli ciasteczka są niewielkie nie odczuwa się tego "zapchania". Ciasteczka przygotowane były dla dzieciaków i zniknęły wszystkie w mega krótkim czasie, a dzieciaki chciały kolejne. Nikt nie wypił hektolitrów wody więc nie było tak źle :) Każdy ma swój smak i nie każdemu wszystko smakuje. Dzięki za opinię.
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki