edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 165]

Wafle czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne domowe wafelki przekładane masą czekoladową. Przepis bardzo prosty w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako deser do kawy czy herbaty.

Wafle czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wafle czekoladowe

 

  • 2 opakowania wafli
  • 1 opakowanie masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki mleka świeżego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Wafle czekoladowe
1. Masło, mleko, kakao oraz cukier przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Mieszamy, aż do połączenia się składników.

2. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

3. Dodajemy mleko w proszku. Mieszamy dokładnie.

4. Tak przygotowaną masę czekoladową nakładamy na całe wafle i przykrywamy czymś cięższym, aby wafle przesiąkły masą. Pozostawiamy najlepiej przez całą noc.

5. Następnie kroimy na mniejsze wafelki.
Wafle czekoladowe
Masło, cukier, kakao oraz mleko przekładamy do garnka
Wafle czekoladowe
Składniki gotujemy na małym ogniu mieszając
Wafle czekoladowe
Do ostygniętej masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy
Wafle czekoladowe
Gotowa masę nakładamy na całe wafle, aż po wszystkie brzegi

Tagi:

wafle ciastka