Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Pierniczki bezglutenowe z miętową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Metodą prób i błędów udało się upiec bardzo smaczne i niezwykle delikatne pierniczki bez glutenu, do których nie używa się gotowych mieszanek mąk. Ciasteczka są kruche, a nie typowo pierniczkowe, co jest efektem użycia mąki bezglutenowych.

Pierniczki bezglutenowe z miętową nutą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierniczki bezglutenowe z miętową nutą

 

  • 12 g proszku do pieczenia
  • 5 g sody
  • 220 g masła stopionego
  • 40 g korzennej mieszanki
  • 140 g krokantu orzechowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g miodu płynnego
  • 4 jajka
  • 50 g syropu miętowego
  • ew. 2 herbaty fix mięta
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki dyniowej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 60-70 g amarantusa ekspandowanego

Sposób przygotowania:

Pierniczki bezglutenowe z miętową nutą
Rozpuścić masło, dolać miód i syrop miętowy. Wbić jajka i całość krótko zmiksować do wyrównania konsystencji. Połączyć krokant z przyprawami korzennymi, proszkiem do pieczenia, sodą i kartonem. Wszystkie suche składniki (przyprawy i mąki) dodać do mokrych i wymieszać, po czym masę przełożyć do zamykanego pojemnika - odstawić w chłodne miejsce (lodówka lub balkon) na 12-24 godziny. 

Masę pozostawić w temperaturze pokojowej do czasu, aż zmięknie.

Małą gałkownicą pochować niewielkie kulki i układać w niewielkiej odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 170℃ z termoobiegiem.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Pierniczki bezglutenowe z mietową nutą
Połączyć stopione masło, miód i syrop miętowy z jajkami.
Pierniczki bezglutenowe z mietową nutą
Krokant wymieszać z przyprawami korzennymi, sodą i karobem.
Pierniczki bezglutenowe z mietową nutą
Osobno wymieszać wszystkie mąki bezglutenowe.
Pierniczki bezglutenowe z mietową nutą
Do mokrych składników wsypać mieszankę suchych i wyrobić ciasto.
Pierniczki bezglutenowe z mietową nutą
Ciasto po leżakowaniu porcjować na blachę z papierem do pieczenia.