steterycz

steterycz

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Beziki orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, chrupkie i aromatyczne orzechowe beziki. Idealne do popołudniowej kawy. Ciekawie wyglądają i fajnie smakują.

Beziki orzechowe

Składniki:

Beziki orzechowe

 

Sposób przygotowania:

Beziki orzechowe
Białka ubijamy na sztywno, powoli wsypujemy (ciągle ubijając) cukier puder i waniliowy. Odkładamy 4 łyżki masy. Do pozostałej masy dodajemy cynamon i mielone orzechy -całość mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej kulce robimy dołek najlepiej trzonkiem (zmoczonym w wodzie )drewnianej łyżki. Do każdego dołka nakładamy odłożoną wcześniej masę z białek i wciskamy orzech lub pokrojone orzechy. Pieczemy w 130 stopniach C przez 25-30 min. smacznego!