b.b. homemaker

b.b. homemaker

Kuchcik
[Przepisów: 2]

beziki Pawłowej z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Baaardzo leciutki deser !

beziki Pawłowej z truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

beziki Pawłowej z truskawkami

 

  • Składniki: (dla 4 łakomczuchów)
  • na bezę:
  • 2 białka dużych jajek
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • łyżka octu malinowego
  • 100g jasnego cukru muscovado/trzcinowego
  • na glazurę:
  • 2 łyżki galaretki malinowej/ z czerwonej pożeczki
  • 2 łyżki soku pomarańczowego (u mnie świeży)
  • na wierzch:
  • jogurt naturalny bez tłuszczu
  • świeże truskawki

Sposób przygotowania:

beziki Pawłowej z truskawkami
Piekarnik rozgrzać na 150 C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. W dużej misce ubić białka na sztywno. Dodać ocet malinowy i mąkę kukurydzianą. Wymieszać, następnie stopniowo (ciągle miksując) dodawać po jednej łyżce cukru aż masa zgęstnieje i zrobi się gładka. Gotową masę przełożyć na blachę formując 4 koła. Piec w piekarniku ok. 45 min. Bezy powinny z wierzchu lekko się zarumienić. Gdy będą gotowe, wyjąć i ostudzić. Do garnuszka wsypać 2 łyżeczki galaretki i wlać sok pomarańczowy. Podgrzać i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić na 10 min (nie dłużej, bo mocno zgęstnieje). Przełożyć beziki na talerze za pomocą szpatułki. Na każdą z nich nałożyć jogurt naturalny, posypać truskawkami i polać glazurą. Smacznego!
beziki Pawłowej z truskawkami
Etap 1
beziki Pawłowej z truskawkami
Etap 2