edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Bezjajeczne muffiny orkiszowe z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Muffiny bez dodatku jajek. Dzięki niewielkiej ilości cukru smakują nieco „bułkowo”, dzięki czemu mogą stanowić danie śniadaniowe. Jeśli dodamy więcej cukru, uzyskamy świetny dodatek do filiżanki kawy

Bezjajeczne muffiny orkiszowe z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezjajeczne muffiny orkiszowe z jagodami

SKŁADNIKI SUCHE:

  • 35 dag mąki orkiszowej typ 700
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 6 dag cukru trzcinowego (można dać więcej)
  • małe opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

SKŁADNIKI MOKRE:

  • 125 ml oleju
  • 125 ml mleka
  • 125 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Bezjajeczne muffiny orkiszowe z jagodami
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni z termo obiegiem, foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami.

W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej misce roztrzepać płynne składniki, a następnie przelać je do składników suchych. W razie, gdyby ciasto było za gęste, dodać niewielką ilość mleka lub soku pomarańczowego.

Do masy dodać mrożone jagody i delikatnie wymieszać.

Łyżką rozłożyć porcje ciasta do przygotowanych papilotek. Piec około 20-25 do suchego patyczka i ładnego zrumienienia.

Wystudzić na kratce kuchennej.
Bezjajeczne muffiny orkiszowe z jagodami
W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej misce mokre.
Bezjajeczne muffiny orkiszowe z jagodami
Składniki mokre przelać do suchych i wymieszać.
Bezjajeczne muffiny orkiszowe z jagodami
Do masy wsypać zamrożone jagody i ponownie wymieszać.
Bezjajeczne muffiny orkiszowe z jagodami
Ciasto rozłożyć do przygotowanych papilotek i wstawić do piekarnika.